Niemal wyeliminowali tarcie
24 lipca 2015, 05:36Dzięki symulacjom przeprowadzonym na superkomputerze Mira naukowcy zidentyfikowali i udoskonalili nowy mechanizm pozwalający na wyeliminowanie tarcia. Dzięki temu zaprojektowali nowy hybrydowy materiał, który – jako pierwszy w skali makro – niemal całkowicie eliminuje zjawisko tarcia.
Rybia superwydajność tlenowa
12 października 2015, 11:23Naukowcy odkryli, że ryby mogą dostarczać tlen w organizmie skuteczniej od większości innych kręgowców.
Psylocybina długoterminowo usuwa lęk chorych onkologicznych
15 grudnia 2015, 07:13Pojedyncza dawka psylocybiny, alkaloidu o właściwościach psychodelicznych, który występuje w grzybach psylocybinowych, wywołuje długoterminowe spadki lęku i depresji u pacjentów z zagrażającym życiu nowotworem.
Suszone śliwki chronią przed utratą masy kostnej po napromienieniu
23 lutego 2016, 12:18Jedzenie suszonych śliwek może chronić przed działaniem promieniowania jonizującego, które zwiększa uszkodzenie oksydacyjne tkanek szkieletowych, prowadząc do nierównowagi w przebudowie kości (metabolicznym obrocie kostnym).
Szerokość geograficzna wpływa na ciśnienie krwi
19 maja 2016, 11:45Odległość, w jakiej ludzie mieszkają od równika, może wpływać na ich ciśnienie krwi.
Wpływ leków na nadciśnienie na zaburzenia nastroju
11 października 2016, 12:16Jak zauważył prof. Sandosh Padmanabhan z Uniwersytetu w Glasgow, dwa z czterech analizowanych typów leków podnoszą ryzyko zaburzeń nastroju, a jeden je obniża.
Orzechy należy podawać już kilkumiesięcznym dzieciom
9 stycznia 2017, 13:40Amerykański Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) wydał nowe zalecenia dotyczące alergii pokarmowych. Znalazły się tam porady, które całkowicie przeczą dotychczasowemu stanowisku ekspertów. NIAID wzywa rodziców, by podawali orzechy już 4-miesięcznym dzieciom
Czesi odkrywają tajemnice 100-letniego piwa
31 marca 2017, 05:12Odkryte dwa lata temu w Czechach 3 butelki ok. 100-letniego piwa pozwolą naukowcom lepiej zrozumieć praktyki browarnicze z początku XX w., a także zmiany zachodzące w trunku na przestrzeni dłuższego czasu. Jana Olšovská i jej zespół uważają, że dwa piwa zepsuły się wskutek zanieczyszczenia mikroorganizmami, zaś trzecie zestarzało się naturalnie.
Znany wskaźnik pH hamuje starzenie skóry w każdym wieku
31 maja 2017, 12:06Badania prowadzone m.in. na hodowlach komórkowych pokazują, że znany jako wskaźnik pH błękit metylenowy może spowalniać lub odwracać objawy starzenia skóry w każdym wieku.
Taniec zbawienny dla starszych osób
28 sierpnia 2017, 09:44Porównanie dwóch różnych aktywności fizycznych wykazało, że obie korzystnie działają na mózg osób starszych spowalniając proces starzenia się, ale tylko taniec prowadził do widocznych zmian w zachowaniu